ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΕΤΣΟΣ, θέτει εαυτόν υποψήφιο για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του 2023!

 

ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΕΤΣΟΣ

να ενωθούμε ξανά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Συνέντευξη στην ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ, Δημοσιογράφο


Μια φωτογραφία μιας σπασμένης κούπας που έχουν ενώσει τα κομμάτια της με χρυσό τράβηξε την προσοχή μου. Μετά έμαθα ότι αυτό είναι μια τεχνική που έχουν οι Ιάπωνες και λέγεται  Kintsugi που σημαίνει χρυσός και σύνδεση και με την οποία επιδιορθώνονται τα σπασμένα κεραμικά αντικείμενα προσθέτοντας μείγμα από χρυσό, ασήμι ή πλατίνα, πολύτιμα και ακριβά μέταλλα! Η φωτογραφία ήταν σύμβολο για τον κ. Μάκη Καρέτσο, δημότη Σαρωνικού και στάθηκε αφορμή για να του ζητήσω μια συνέντευξη, μιας και όπως δηλώνει εδώ και καιρό στα πέριξ και στα
social media, θέτει εαυτόν υποψήφιο για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του 2023!

Είδηση, θα πείτε όσοι διαβάζετε αυτή την στιγμή και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Η ΣΑΡΩΝΙΟΣNEWS μπορεί να μην κυνηγάει την είδηση αλλά θέλει να ενημερώνεται και να ενημερώνει, να δέχεται την κριτική αλλά και τον έπαινο. Έτσι λοιπόν υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων στον κύριο Μάκη Καρέτσο, αρχηγό της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ» που ετοιμάζεται να ενώσει, συλλέγοντας συμπολίτες από όλες τις τάξεις και παρατάξεις, από κάθε γωνιά του Δήμου Σαρωνικού, σμιλεύοντας τα σπασμένα κομμάτια των πολλών τάσεων και αντιτάσεων, δημιουργώντας εκ νέου το παλιό, συνθέτοντας τα ζητούμενα της καθημερινότητας με οδηγό, όπως μου είπε, την Άμεση Δημοκρατία!

ΕΝ ΑΡΧΗ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ




Ο Μάκης Καρέτσος γεννήθηκε το 1961 και μεγάλωσε ως παραθεριστής στην Κιτέζα Λαγονησίου όπου και κατοικεί μόνιμα από το 2013.

ΜΚ: Το 1960 ο πατέρας μου Στέλιος Καρέτσος αγόρασε από τον μετέπειτα νονό μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ και τον μεσίτη από τα Καλύβια ΡΑΠΤΗ το ακίνητο της Κιτέζας . Ήταν από τα πρώτα κτίσματα της εποχής εκείνης κτισμένο από τον γέροντα ταβερνιάρη-οικοδόμο μπάρμπα ΣΤΑΜΑΤΗ ΛΙΟΠΕΡΗ και τον θείο μου ΑΙΜΙΛΙΟ ΔΕΛΕΝΙΚΑ Πολ. Μηχανικό. Από εφέτος και για πολιτικούς λόγους έφερα και τα δικαιώματα της οικογένειας μου εδώ, ως ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ. Οι γονείς μου είναι Αθηναίοι δεύτερης γενιάς και ο πατέρας μου Στέλιος κατάγεται από τα ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ενώ η μητέρα μου Ελένη από την ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ.



Είμαι παντρεμένος με την ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΔΡΑΜΠΑ και ζούμε μαζί. Έχουμε δύο γιους τον ΣΤΕΛΙΟ και τον ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ. Εδώ και 3-4 χρόνια οι γιοι μου για επαγγελματικούς λόγους ζουν στο εξωτερικό. Δυστυχώς οι γονείς μου, πασίγνωστοι στους παλαιούς κατοίκους του Λαγονησίου, έχουν αποβιώσει εδώ και χρόνια. Έχω μια αδελφή την ΚΑΤΙΑ ΝΑΣΙΟΥ-ΚΑΡΕΤΣΟΥ παντρεμένη που ζει κι εκείνη στο Λαγονήσι. Έχω πτυχίο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ πρώιμη η επιστήμη αυτή και η φωτιά των επιχειρήσεων μέσα μου με απομάκρυνε από την πρακτική εξάσκηση των σπουδών μου. Εργάστηκα σε αρκετές επιχειρήσεις και σίτισης και εμπορίου και περιβαλλοντολογικές, κάποιες εκ των οποίων ήταν δικές μου, όπως και είχα πολλές εργασιακές υπαλληλικές σχέσεις. Τέτοιες όπως οδηγός ταξί, πράκτορας ΠΡΟΠΟ (ιδιοκτήτης), μεσίτης ακινήτων (ιδιοκτήτης του SUNCITY/IDEAL REAL ESTATE), ασφαλιστής, στέλεχος εταιρείας παραγωγής ενέργειας με βιομάζα, χοντρικό εμπόριο τροφίμων και ποτών (πρόεδρος στην ΚΥΚΛΟΣ κοινσεπ), κ.α.
Εδώ και μερικά χρόνια βρίσκομαι στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ως ελεγκτής ασφαλείας αερομεταφορών.

-          Από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα κοινά και από τι ωθούμενος;

ΜΚ: Από πολύ μικρή ηλικία ασχολούμαι με την πολιτική. Από το σχολείο σχεδόν. Αιτία ήταν τότε, τι άλλο, το πολυτεχνείο του 73. Όμως τώρα ασχολούμαι προσπαθώντας να αφήσω μια παρακαταθήκη έστω στους μέλλοντες συνανθρώπους μου λέγοντας τους ότι η γενιά του Πολυτεχνείου δεν ήταν τόσο κίβδηλη όσο αποδεικνύεται σήμερα.

-          Πολυτεχνείο, Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, σύμβολο αγώνα. Λέτε ότι σήμερα δεν υπάρχει τίποτε από αυτό; Κατονομάζετε αυτή την γενιά κίβδηλη, ψευδή και παραπλανητική δηλαδή, που στερείται αξίας; Αιτιολογήστε το σας παρακαλώ.

ΜΚ: Όχι, όχι προς Θεού. Η λέξη κίβδηλη δείχνει την σημερινή εξέλιξη της γενιάς εκείνης που ήταν γεμάτη ηθικές αξίες και ιδανικά ελευθερίας και δημοκρατίας. Οι αρχηγοί όμως είχαν κάτι άλλο στο μυαλό τους και σήμερα δεν άφησαν ζωντανό τίποτα από τότε. Ούτε ψωμί έχουμε, ούτε παιδεία αξιόλογη όπως τότε και φυσικά ούτε ελευθερία.... Πιστεύω ότι ίσως φταίει και ότι αυτή η γενιά ήταν πλήρως γεμάτη σε όλα. Τα έζησε όλα όμορφα. Δεν γνώρισε πόλεμο κανένα. Ήταν μια κακομαθημένη γενιά που εκμεταλλεύτηκε την μοναδική ευκαιρία για λαϊκή δημοκρατία και ελευθερία αλλά προτίμησε στην εξέλιξη της το προσωπικό συμφέρον και τον ατομικό πλουτισμό.

-          Άραγε η ενασχόληση με τα κοινά μπορεί να ενέχει σχέσεις φιλίας, συνεταιρισμού, ιδίων αντιλήψεων άτομα συναναστροφής ή είναι έκφραση αυτοπροβολής;

ΜΚ: Δυστυχώς στην σημερινή εποχή η πολιτική και όσοι ασχολούνται με αυτήν θεωρώ ότι είναι περισσότερο για αυτοπροβολή τους και για καθαρούς συμφεροντολογικούς λόγους.

Θα μου πείτε, τότε εσύ γιατί το κάνεις αφού το απορρίπτεις; Όπως είπα η ενασχόληση με τα κοινά δίνει φιλοδοξίες και ομορφαίνει πράγματα ανούσια. Οι σχέσεις φιλίας, συνεταιρισμού, ιδίων αντιλήψεων φυσικά υπάρχουν άλλα στην σύγχρονη εποχή μηδενίζονται από το συμφέρον.

Για μένα όλα όσα αναζητά κάποιος που ασχολείται με τα κοινά βρίσκονται σε μια και μόνη λέξη. ΜΑΖΙ. Αυτή τα λέει όλα. Δεν πιστεύω στην αυτοπροβολή αλλά στο γενικό ομαδικό συμφέρον.

-           Αναφέρατε την λέξη συμφέρον τρεις φορές. Θα σταθώ στην τρίτη τοποθέτησή σας και θέλω να μου εξηγήσετε τι είναι για εσάς γενικό ομαδικό συμφέρον;

ΜΚ: Θα μπορούσα να μιλώ συνέχεια για τους τρόπους γενικού ομαδικού συμφέροντος αλλά νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε, αν θέσουμε τις λέξεις ισότητα και ισονομία βρίσκοντας την διαφορά. Επίσης κάτι πολύ επίκαιρο που πιστεύω ότι θα άλλαζε πολλά. Δεν δέχομαι ότι στο 2021 που μπαίνει υπάρχουν οικογένειες και άνθρωποι που δέχονται ελεημοσύνη από ανέχεια. Εκεί χρειάζεται η κοινωνία να μην περιθωριοποιεί αυτούς τους συνανθρώπους αλλά να τους ξανακάνει ενεργούς και περήφανους ξανά. Ένα παράδειγμα - πρόταση που έκανα μέσω φέισμπουκ ήταν σε δυσκολία επιχειρηματία που φτάνει στο κλείσιμο να στηρίζεται έστω και λίγο με ενημέρωση και προσέλευση όλων στην συγκεκριμένη επιχείρηση και αγορά προϊόντων του. Έτσι και αξιοπρέπεια έχει και δύναμη να προσπαθήσει πιο πολύ για την δική του ζωή, και φυσικά δεν βολεύεται με το επίδομα ψίχουλο του κράτους ή την σακουλίτσα τροφίμων του Δήμου. Έτσι επανέρχεται η ευτυχία και η ευζωία σε όλους γύρω μας, όχι μόνο σε μας.

-          Ανήκετε σε κάποιο πολιτιστικό ή εξωραϊστικό σύλλογο;

ΜΚ: Υπήρξα μέλος σε διοίκηση αθλητικών σωματείων όπως η «Νίκη Πλάκας» μετέπειτα «ΝΙΚΗ ΑΛΙΜΟΥ» στην οποία διετέλεσα Γ. Γραμματέας και Πρόεδρος. Επίσης διετέλεσα γενικός και ειδικός γραμματέας του Συλλόγου «Αθηναίων Παραγόντων Ποδοσφαίρου» με πολύ.... «βαριά» ονόματα ως απλά μέλη και με ντόπιο γνωστό μέλος τον παλαιό πρόεδρο του ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΊΩΝ κ. Πάντο.

-           Από τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους Συλλόγους τι αποκομίσατε; Θεωρείτε ότι έχετε σημειώσει σημαντικό έργο; Συναντήσατε εμπόδια;

ΜΚ: Φυσικά οι εμπειρίες μου ήταν τεράστιες και πολύ ποικίλες. Και κακές και καλές. Σε τέτοιες συμμετοχές αναγνωρίζεις την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Συνάντησα πολλά εμπόδια και κατέθεσα και μεγάλο μέρος της προσωπικής μου ζωής για "την καλύτερη μέρα". Θεωρώ ότι είμαι τουλάχιστον θετική αναφορά σε κάποιους και με μνημονεύουν κάποιοι άλλοι με πολύ καλά λόγια.

-          Ανήκετε σε κάποιο κόμμα;

ΜΚ: Είμαι οπαδός της άμεσης, αλλιώς συμμετοχικής δημοκρατίας, και όπως έλεγαν οι αρχαίοι του κοινοτισμού και ενεργό μέλος κομμάτων, κινήσεων, ομάδων, κοινοτήτων που ασχολούνται με αυτό. Ίδρυσα την Ελληνική Αμεσοδημοκρατική Κοινότητα. Είμαι μέλος του Δημοβουλίου Πολιτών καθώς και του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας. Επίσης θεωρώ ότι όταν περάσει η λαίλαπα του κορονοϊού θα ενταχτώ στο Πανευρωπαϊκό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας με το γνωστό όνομα DIRECT DEMOCRACY.

-          Κύριε Καρέτσο είναι πολλοί εκείνοι που διαβάζοντας αυτήν ακριβώς την φράση θα σκεφθούν: Αναρχικός, Σοσιαλιστής, Ζαπατίστας ή ακραίος πατριώτης; Τι απαντάτε;

ΜΚ: Μεγάλο λάθος αυτό που λέτε. Η Ελβετία έχει Σύνταγμα βασισμένο στην άμεση δημοκρατία που υπέδειξε ο Ιωάννης Καποδίστριας (ναι ο δικός μας) εδώ και 200 χρόνια. Η Ισλανδία απέκτησε άμεση δημοκρατία όταν το 2010 έγινε ακριβώς το ίδιο που έγινε στην Ελλάδα. Ήρθε το ΔΝΤ και έπνιξε με τους τραπεζικούς την χώρα τους. Αν λοιπόν θεωρηθεί ότι αυτοί είναι αναρχικοί, σοσιαλιστές, ζαπατίστας τότε μάλλον κάνουμε λάθος. Τώρα όσον αφορά το ακραίος πατριώτης, πάλι δεν το δέχομαι γιατί δεν υπάρχει ακραίος, μεσαίος ή αριστεροδεξιός πατριώτης. Η πατρίδα κάθε ανθρώπου είναι μια όπως μια η μάνα, μια η οικογένεια. Απλά στην εποχή μας ο μοντερνισμός έχει ισοπεδώσει τα πάντα στο βωμό της παγκοσμιοποίησης. Αν δεν έχεις πατρίδα ή την απορρίπτεις θα είσαι παντού ξένος. Στην μικρή μου πορεία μέχρι τώρα κατηγορήθηκα με λάσπες τύπου χρυσαυγίτης, φιλομεταξικός, χουντικός κλπ. Δεν πιστεύω σε τέτοια δόγματα αλλά αποδέχομαι στιγμές τέτοιων πολιτικών που υποστήριξαν αυτά. Όπως παραδέχομαι στιγμές και ιδέες άλλων ακραίων και ακριβώς αντιθέτων πολιτικών όπως ο Φιντέλ, ο Τσάβες, ο Τίτο κλπ. η δημοκρατία είναι ελευθερία και σεβασμός όλων. Όχι κατά το δοκούν.

-          Πείτε μου εάν σας ενθουσιάζει η πολιτική και εάν ναι, πότε; Ποιους πολιτικούς άνδρες θαυμάζετε;

ΜΚ: Η πολιτική δεν με ενθουσιάζει καθόλου. Έχω μάθει στην ζωή μου να μιλώ ευθέως καθαρά και ξάστερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαι πολιτικός. 

Εγώ την πολιτική ως έννοια την βλέπω ως ομαδική ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Φυσικά η ιστορία και τα αποτελέσματα των πολιτικών μας δείχνουν πάντα την πορεία των κοινοτήτων ή των κρατών. Για μένα πολιτικοί με αξιοπρέπεια και ηθικές αξίες ήταν ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Επίσης αν θεωρούνται πολιτικοί ο ΓΚΆΝΤΙ και ο ΜΑΝΤΕΛΑ. Επίσης σε πολιτικό επίπεδο παραδέχομαι τον Κολοκοτρώνη, τον Πλαστήρα και τον Παύλο Μελά. Πιστεύω στον πατριωτισμό και στον τοπικισμό. Όποιος δεν αγαπά την πατρίδα και το σπίτι του είναι απλώς δέντρο χωρίς ρίζες. 

 

-           Μήπως τα πρόσωπα που αναφέρετε παρότι είναι ιστορικές μορφές έζησαν και έπραξαν σε εποχές που δεν επιστρέφουν; Έχουν άραγε θέση τα πιστεύω και το όραμά τους στην σημερινή κοινωνία;

ΜΚ: Δυστυχώς η εποχή που ζούμε δεν έχει το ηθικό επίπεδο των παλαιότερων. Έχουμε γενικώς υπερπροοδεύσει με αποτέλεσμα να καίμε τα πάντα σε μια γενική κατάπτωση που έχει πολλές αιτίες. Ίσως τις αναλύσουμε άλλη στιγμή. Οι παλαιοί όμως μας οδηγούν με τις πράξεις τους πάντα, όποια εποχή και να ζούμε. Αν επιμένετε σε σύγχρονο πολιτικό άνδρα, που δεν εγκατέλειψε αλλά ούτε πρόδωσε το λαό του, και με εντυπωσίασε, ήταν ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος της Κύπρου με το τεράστιο πολιτικό ύψος που έδειξε όντας πρόεδρος μιας τελείας της γης αλλά δεν ενέδωσε πουθενά και για τίποτα.

-          Έχετε εμπλακεί με αυτοδιοικητικά όργανα έως τώρα;

ΜΚ: Όχι δεν έχω εμπλακεί με αυτοδιοικητικά μέχρι τώρα. Πιστεύω όμως ότι η σύγχρονη εποχή όπως εξελίσσεται μας έδειξε ότι οι πολιτικές αλλαγές δεν ξεκινούν από το κεφάλι της πυραμίδας αλλά από την βάση. Από το λαό, την πόλη του, το χωριό του, την γειτονιά του, το σπίτι του. Εκεί χρειάζεται να ενωθούμε ξανά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, όπως πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι μας και να μεγαλουργήσουμε!

-          Ποιο Δήμο της Αττικής – εάν υπάρχει- θεωρείτε ότι πρέπει και θα μπορούσαμε να μιμηθούμε στην πορεία των έργων και της ανάπτυξης ως Δήμος Σαρωνικού;

 ΜΚ: Κάθε δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και θεωρώ ότι κάνεις δεν μπορεί να ληφθεί πρότυπο "προς μίμηση". Αν πρέπει να τοποθετηθώ για κάποιον θα έλεγα τον Δήμο Τρικάλων ως προς τον εκσυγχρονισμό του καθώς και τον Δήμο Αγιάς ή Αμπελακίων κοντά στην Λάρισα για την ομαδικότητα και εξέλιξη της συμμετοχικής δημοκρατίας εκεί προ κάποιων ετών.

-           Βλέπετε κάποια κοινά με αυτούς τους Δήμους και τον Δήμο Σαρωνικού;  Γιατί στην περίπτωση του Δήμου Τρικάλων μιλάμε για μια οργανωμένη πόλη από άκρη σε άκρη.

ΜΚ: Δυστυχώς δεν βρίσκω καμία σχέση με το Δήμο μας και αυτούς τους δήμους. Σίγουρα οργανωμένοι 100%. Όμως ο Σαρωνικός έχει τον ίδιο δήμαρχο 30 χρόνια με ανάπαυλα 4 ετών. Και ο έτερος δήμαρχος της τετραετίας από εκεί ξεκίνησε. Άρα ίδιοι. Και ρωτώ εγώ: Γιατί σε 30 χρόνια τα Τρίκαλα έγιναν ευρωπαϊκή και υπερσύγχρονη πόλη; γιατί το άλλο χωριό από μηδενικό στο χάρτη βρέθηκε με εύρωστες, πανελλήνια και παγκόσμια, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς και μηδενικά προβλήματα;  Άρα κάτι κάνει ο Σαρωνικός στραβά για χρόνια!!!

-          Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημείο μηδέν από όπου πρέπει να ξεκινήσετε ηγούμενος μιας νέας Δημοτικής Παράταξης;

ΜΚ: Το σημείο μηδέν νομίζω το έχω ήδη αναφέρει. Αποποίηση των κομματικών μηχανισμών και ομαδική δουλειά χωρίς προσωπικά συμφέροντα. ΜΑΖΊ ΌΛΟΙ. Ένα παράδειγμα που είναι πολύ βασικό. Θα υπάρξει έγγραφη συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων, όσοι και όποιοι εκλεγούν θα μοιραστούν ισόποσα την χρονική διάρκεια της θητείας τους σε όλες τις θέσεις. Ακόμα και αν μας τιμήσουν οι δημότες με την πρώτη θέση ως παράταξη, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα διατελέσουν και δήμαρχοι. Αυτό λέει η δημοκρατία και ο μεγάλος Έλληνας Κορνήλιος Καστοριάδης: Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για το πως θα ζήσουμε στο τόπο μας και όχι για το ποιος θα αποφασίζει πως θα ζήσουμε στο τόπο μας.

-          Το νέο μοντέλο απαιτεί μια πλειάδα 95 ατόμων για την δημιουργία μιας Παράταξης. Έχετε δημιουργήσει αυτό το δυναμικό; Και εάν ναι, αναφέρετέ μας κάποια ονόματα από τους συνυποψήφιους σας.

ΜΚ: Η κίνηση-παράταξη μας είναι ακόμα στα σπάργανα μετά από 150 μέρες περίπου, και δημιουργείται με συνεχείς διαβουλεύσεις. Ως έχει δηλωθεί θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι όπως λέει το όνομα μας και η ηθική μας. Υπάρχουν ήδη αρκετά ονόματα του ντόπιου πολιτικού και επιχειρηματικού δυναμικού, καθώς και αρκετά έμπειρα στελέχη που πλαισιώνουν ακόμα ψηλότερες κοινωνικοπολιτικές θέσεις της πατρίδας μας. Φυσικά και γραμμή μας είναι να γίνει υποψήφιος/α οποίος και οποία θελήσει. Νομίζουμε λοιπόν ότι και σαν νέοι αλλά και σαν υποψήφιοι εκλογών του 2023 είναι ακόμα πολύ νωρίς για ονόματα.

-          Στον Δήμο Σαρωνικού δραστηριοποιούνται ήδη κι άλλες Δημοτικές Παρατάξεις οι οποίες μάλιστα δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται. Υπάρχουν σημεία κοινά, με όσα προτίθεστε να προτείνετε, στα προγράμματά τους, εάν τα έχετε μελετήσει, και ποια είναι αυτά;

ΜΚ: Χωρίς να θέλω να θίξω τις ήδη υπάρχουσες παρατάξεις, πιστεύω ότι ο ξύλινος λόγος και η άνοστη και άγευστη πράξη τους στην πορεία των ετών έδειξε ότι είναι ανεπαρκείς. Από πλευράς προγραμμάτων λόγια πολλά, έντυπα βαριά, πράξεις μηδενικές. Από πλευράς φιλοσοφίας μας είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πάσα γραμμή των κομμάτων που καπελώνουν τις παρατάξεις και αυτές ακολουθούν, καθώς έτσι δεν υπάρχει ανάπτυξη στο τόπο. Κοινά σημεία έχουμε πολλά με τις άλλες παρατάξεις.... και είναι  τα τόσα προβλήματα του τόπου που ζήσαμε και ζούμε. Που καλώς ή κακώς κανείς τους δεν έλυσε. Άρα για μας είναι σαν να ξεκινάνε όλα από το μηδέν.

-          Τελικά γιατί θεωρείτε ότι λείπει από τον Δήμο Σαρωνικού μια ακόμη δύναμη πολιτών και ποιο κενό πιστεύετε ότι θα καλύψει η δική σας Παράταξη;

ΜΚ: Για μας υπάρχει άπλετος χώρος για την κίνηση-παράταξη μας καθώς ο δήμος ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ως τέτοιος. Οι κοινότητες είναι σε αχρηστία. Αναπτυξιακά έργα δεν υπάρχουν. Υποδομές μηδέν. Ποιότητα ζωής επιπέδου έτους 1950. Έξοδα οικονομικά πολλά σε όλα τα επίπεδα. Ατασθαλίες, αδιαφορίες, μικροσυμφέροντα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ως τεράστιο μέτωπο παραλιακό και ως μερικών από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής έπρεπε τουλάχιστον να υπήρχε ποιότητα ζωής αντίστοιχης με το κόστος αγοράς της γης αυτής. Εμείς λοιπόν θα ενεργοποιήσουμε τους ΔΗΜΟΤΕΣ και τον μεγάλο αριθμό των κατοίκων που προτιμούν να ψηφίζουν στην πατρίδα τους 15 ώρες μακριά από το τόπο που ζουν καθημερινά, και πλήρωσαν χρυσό για να αποκτήσουν στο δήμο Σαρωνικού. Στο δήμο μας με πολύ μεγάλη γενικότητα, ζουν περίπου 80.000 με 100.000 άνθρωποι και έχουμε μόνο γύρω στους 25.000 ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Να νοιαστούν όλοι για όλους.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ

-          Ο Δήμος Σαρωνικού αντιμετωπίζει εδώ και μια δεκαετία προβλήματα όπως: Συγκοινωνίας, ύδρευσης, ηλεκτρισμού, πολεοδομικά, υποδομών. Εμπορική ανάπτυξη, αξιοθέατα, παραλιακό μέτωπο, τέχνες, γράμματα, όλα έχουν μείνει στάσιμα και αναξιοποίητα. Πείτε μας ποια είναι τα σχέδιά σας και πως σκέπτεστε να προχωρήσετε για να γίνουν έργα απαραίτητα για τους συνδημότες σας;

ΜΚ: Όλα αυτά τα προβλήματα ήταν η αιτία να ενεργοποιηθούμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.

Το σχέδιο μας ξεκινάει όπως είπαμε από το μηδέν. Σκοπός μας είναι επιθετικές κινήσεις σε όλα τα βασικά προβλήματα καθημερινότητας όπως το οδικό δίκτυο η ένωση με συγκοινωνία και όλου του Δήμου αλλά και του αεροδρομίου, και απαίτηση από τους άνωθεν για κοινή εξεύρεση λύσεων και όχι συνεχή μεταφορά ευθυνών στους άλλους. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη και θα την πετύχουμε, αρχικά με διαβούλευση επί παντός, με όλους τους δημότες. Βασιζόμαστε στην ενεργοποίηση των δημοτικών κοινοτήτων και στην λειτουργία ως σκάουτερς, όλων των πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων που και θα βρίσκουν και θα αναδεικνύουν τα προβλήματα. Λόγω της γεωπολιτικής φύσεως του Δήμου μας, θα διασπάσουμε την κεντρική διοίκηση έτσι ώστε να επιλύονται και πιο σωστά και πιο γρήγορα τα προβλήματα που δεν είναι παντού ίδια. Έχουμε σχέδιο για μια τετράδα τεραστίων αναπτυξιακών έργων που θα προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους. Αυτό όπως γνωρίζετε φέρνει άνθηση οικονομική και πολιτιστική. Αυτά είναι: η συγκοινωνία, ο ιατρικός τουρισμός, το επί δεκαετίες αναξιοποίητο τουριστικό παραλιακό μέτωπο καθώς και η ανάπτυξη της παραγωγής και εκμετάλλευσης του αγροτικού τομέα σε σύγχρονη εποχή. Φυσικά αυτά όπως τα σχεδιάζουμε θέλουν υποδομές που ο δήμος τώρα υστερεί. Όλα λοιπόν για μας είναι αλυσιδωτά. Το ένα φέρνει το άλλο, αλλά η υλοποίηση τους θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη ενεργοποίηση όλων σε όλους τους τομείς με στόχο το κοινό συμφέρον και την ποιότητα ζωής όλων μας.

-          Ποιο είναι το «μότο» σας για το καινούργιο που φέρνετε σε αυτήν την πόλη;

ΜΚ: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ». Αυτό είναι το μότο μας κόντρα σε κόμματα και χρώματα, κόντρα σε χωριστές κοινωνίες, οικογενειοκρατίες, προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές προσωπικές φιλοδοξίες και ότι άλλο μας αφήνει στα χαμηλά αυτά επίπεδα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ news Εφημερίδα για τον Πολιτισμό και τον Άνθρωπο

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ: Στέκομαι συνεχώς δίπλα στους συμπολίτες μου