ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η «ΠΑΡΝΗΘΑ» ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



Τεύχος 6ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019
36 σελίδες θέματα που αξίζει να διαβάσετε
προτείνουμε το ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΡΑ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η «ΠΑΡΝΗΘΑ» ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ρεπορτάζ Σοφία Διγενή-Κολιοτάση
Οργάνωση: Μάρθα Συριανάκη
 
Ο Ποταμός Δειραδιώτης ή Ποταμός Δειραδιωτών ή Ποταμός Δειράδων ή Ποτάμιοι ήταν αρχαίος οικισμός - πόλη και δήμος της Λεοντίδας μία από τις 10 φυλές της Αρχαίας Αθήνας. Ο δήμος του Ποταμού Δειραδιωτών, ήταν δήμος της Παραλίας. Βρισκόταν κοντά στην ανατολική ακτή στα νοτιοανατολικά της Αθήνας και τοποθετείται σε θέση στην κοιλάδα του Ποταμού, βόρεια του Θορικού στην περιοχή Κουβαράς του Δήμου Σαρωνικού Αττικής και κοντά στο σημερινό Δασκαλειό.
 
http://www.saronikoscity.gr
 






 

Ο Κουβαράς αργότερα αποκαλείτο "Επτάλοφος" λόγω των επτά λόφων που περιβάλλουν το χωριό. Στη σύγχρονη ιστορία στην περιοχή έζησε ο "Κούβας", μεγαλοκτηματίας ο οποίος μετά την αναγγελία του θανάτου του δάνεισε το όνομά του στο σημερινό οικισμό. Συγκεκριμένα, η ονομασία "Κουβαρά" αποτελείται από τα συνθετικά "Κούβα" + "ρα", δηλαδή "πτώση" του "Κούβα" στα αρβανίτικα. Σύμφωνα με τον Παυσανία στον δήμο ήταν ο τάφος του Ίωνα, προγόνου των Ιώνων. Οι κάτοικοι των Ποτάμιων Δειραδιωτών είχαν τη φήμη ότι ήταν πολύ φιλελεύθεροι στην αποδοχή εισδοχής στα μητρώα των πολιτών, αρκετών απελευθερωμένων σκλάβων και ξένων.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Σαρωνικού κ. Σταμάτης Γκίνης με πολύ χαρά δέχθηκε να μας ξεναγήσει στα ξωκκλήσια, το δάσος και τις ομορφιές του Κουβαρά. Ως ντόπιος και ως πρώην κοινοτάρχης μας απέδειξε ότι γνωρίζει τον τόπο του σπιθαμή προς σπιθαμή. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτήν την συνδρομή του στην εφημερίδα μας.
Όλα σήμερα ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο που μπαίνει κανείς στην Κοινότητα -στο χωριό, την Αγίου Δημητρίου.
«Το Καφενείο, του κ. Παπασπυρόπουλου Νίκου, η τοπική μας Βουλή, αποτελεί το κεντρικό σημείο της πόλης μας. Εδώ λύνονται όλα τα μυστήρια….Βγάζουν και Πρωθυπουργό αμα θες οι παρέες…» μας είπε χαριτολογώντας ο κ. Σταμάτης Γκίνης. Εμείς βέβαια παρατηρήσαμε ότι μας προϋπάντησαν τρεις Ταβέρνες  που έχουν κοντά 90 χρόνια ιστορίας στον Κουβαρά. Ο «Βασίλης», που μας λέει ελάτε προς αριστερά . Η «Γωνιά της Γιάννας», με θέα το Πάνειο όρος, το μαγαζί προσφέρει ωραιότατα πιάτα. Τα κρέατα νόστιμα και σωστά ψημένα, και οι μερίδες τεράστιες ακόμη και το επιδόρπιο. Βρίσκεται πάνω στην Αγίου Δημητρίου και κάνει την αρχή. Δίπλα της ο "Γαβρίλης": είναι μια παραδοσιακή ελληνική χασαποταβέρνα . Λειτουργεί από το 1932, έχει εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, με ξακουστή προβατίνα στα κάρβουνα.
https://www.facebook.com/koinotitakouvara2016/


Η Κοινότητα Κουβαρά έχει και Φαρμακείο και φούρνο  και παντοπωλείο. Είναι όμορφη και καθαρή. Για αυτό έχει το λόγο πρόεδρος του Τοπικού ο κ. Γιάννης Κίτσος που φροντίζει από όσα μάθαμε να μην υπάρχει σκουπίδι μήτε φύλλο στους δρόμους  και τις πλατείες του Κουβαρά.





ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Εκείνο όμως που θα σας κάνει να πείτε ότι βρίσκεστε στην «Πάρνηθα» της Νότιας Αττικής είναι το τοπίο του Κουβαρά!
20.000 τ. χλμ πευκοδάσους χαρίζουν ζωή και ομορφαίνουν μία από τις πιο όμορφες γωνιές της αττικής γης. Το Δάσος του Κουβαρά αποτελεί πυρήνα ζωής και φυσικής απόλαυσης. Η λεωφόρος Κουβαρά-Αυλακίου, ενώνει τον Κουβαρά και το Δάσος με τον παραλιακό οικισμό του Πόρτο Ράφτη στον Ν. Ευβοϊκό κόλπο σε μία διαδρομή που χαρίζει ομορφιά και εικόνες και που όμοιά της δύσκολα πια συναντούμε στο Αττικό σκηνικό. Ο αντιδήμαρχος μας πήγε στην πιο ψηλή κορυφή του Κουβαρά εκεί που υπάρχει ο ναός του Αγίου Ευστρατίου που όπως μας είπε ότι κατά την θητεία του ως Κοινοτάρχης κέρδισε με το σπαθί του τον δρόμο που οδηγεί στο ναό και το χτίσιμο του από τα έργα του σταθμού – μανιταριού του αεροδρομίου που εγκατέστησαν στα όρια της Κοινότητας Κουβαρά. Από εκεί επάνω η θέα είναι απέραντη. Βλέπεις τον Ευβοϊκό, και η ματιά σου απλώνεται μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος. Ο Κουβαράς μοιάζει με παρατηρητήριο όλης της λεκάνης των Μεσογείων.
Ιδανικό για πεζοπορία σε βατά μονοπάτια, αλλά και για πιο extreme εμπειρίες, όπως mountain bike, είναι το δάσος του Κουβαρά (στο Μαυροβούνι), ένας από τους πιο ζωτικούς πνεύμονες πρασίνου γύρω από την Αττική. Στους πρόποδες του Μαυροβουνίου, ο Ιππικός Όμιλος Κουβαρά λειτουργεί όλο τον χρόνο και αποτελεί μια αξιόλογη κοιτίδα αθλητικών δράσεων. Δίπλα σε αγέρωχα άλογα θα ανακαλύψετε έναν μικρό ζωολογικό κήπο, με γεράκια, πόνι και σπάνια αλπακά με πολύ όμορφο βλέμμα, που αποπνέουν ιδιαίτερη ευγένεια. Παιδική χαρά, καφέ και εστιατόριο συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις, κάνοντάς τες ιδανικές για παιδιά και εκδηλώσεις.  Εδώ γνωρίσαμε τον  15χρονο Αντώνη Αντωνίου που μαζί με την εθνική ομάδα ιππασίας κέρδισε το καλοκαίρι που μας πέρασε  το χρυσό στους Βαλκανικούς Εφήβων.







ΤΑ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ

Η ευρύτερη περιοχή έχει πολλές ενδιαφέρουσες υστεροβυζαντινές ή μεταβυζαντινές εκκλησίες και Μονές. Περάσαμε και φωτογραφήσαμε κάποια εξωκκλήσια που σε απίστευτα σημεία του Κουβαρά. Ασβεστωμένα ή χτισμένα με πέτρα, καμαρωτά μέσα στην καταπράσινη φύση μας έκαναν να θαυμάσουμε τον ανθρώπινο κόπο για να δοξολογήσει τον Θεό και του Αγίους του. Δεσπόζουν ο ναός του Αγίου Δημητρίου που είναι ο πολιούχος του Κουβαρά, φτιαγμένος σε έναν φυσικό λόφο από όπου έχει αφήσει τα ίχνη της μια παλιά πηγή τη θέση της οποίας πήρα ένας τεχνητός καταρράκτης. Η ανδρική μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Κουβαρά που βρίσκεται εκεί από το 1937 κυρίαρχη σε ένα τοπίο που φαντάζει παραμυθένιο.


Η ΦΥΣΗ















Δάφνες, άγρια ρίγανη, ασφάκα, κρόκοι, κυκλάμινα, φασκόμηλο, σπάνια άγρια χόρτα, αρκουδόβατοι, κληματίδες, θυμάρι, πεύκα και σκίνα και πλατάνια.


Παντού ζωγραφικοί πίνακες αναλλοίωτης στο χρόνο λάμψης. Και εκεί που κατηφορίζεις πάλι για το κέντρο του Κουβαρά αφού έχεις γεμίσει τα μάτια και την ψυχή σου την ομορφιά της φύσης γύρω σου, μπροστά σου ένα κοπάδι πρόβατα, ο βοσκός τους και οι φύλακές του όμορφα, δυνατά σκυλιά που περιμένουν πίσω από το κοπάδι να περάσει και το τελευταίο πρόβατο για να ακολουθήσουν κι αυτά με την σειρά τους το αφεντικό τους. Η ΥΠΑΚΟΗ σε όλο της το μεγαλείο! Διδάσκει την καθημερινότητά μας πως ο βοσκός φροντίζει να μην χαθεί κανένα του πρόβατο και να τα οδηγήσει όλα στο μαντρί σώα και αβλαβή και οι βοηθοί του περιφρουρούν και πάνε τελευταίοι στο μαντρί.
  .








 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

20 χρόνια «Κονωνική Στήριξη»

ΝΙΚΟΣ ΒΟΛΑΚΟΣ: Σε αρμονική σχέση ζωής με την μουσική

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΑΡΩΝΙΔΑ