Παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί η μάστιγα της φτώχειας

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει 
καθημερινές μάχες κατά της φτώχειας

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από $ 1,25 την ημέρα κι ακόμα περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη σε συμπλέγματα αναπτυσσόμενων χωρών την τελευταία και πλέον δεκαετία, βοήθησε στη βελτίωση των αριθμών, ωστόσο η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμιας διάστασης αιμορραγούσα πληγή. 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 2010 αποφάσισε να εισάγει μία σειρά από παράγοντες μέτρησης φτώχειας που αποτυπώνονται στον Multidimensional Poverty Index (MPI). Η συνειδητοποίηση ότι η φτώχεια είναι πολυπαραγοντική και πολυδιάστατη, αντίστοιχα όπως και η ανάπτυξη, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισής της.
Πολύ σοφά ο Μαχάτμα Γκάντι αποτυπώνει ως απόλυτη φτώχεια την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένας άνθρωπος όταν επιβιώνει μόλις και μετά βίας, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται δυσχερής η πρόσβασή του σε πηγές όπως η τροφή, η στέγη, η εκπαίδευση και η υγεία.

Παγκόσμιος Στόχος  αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  παραμένει  η εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις μορφές της. Αυτό συνεπάγεται έναν συνδυασμό προσπάθειας και εφαρμογής όλων των υπόλοιπων Παγκόσμιων Στόχων και δράσεων όπως, την αύξηση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και πόρους για όλους και την υποστήριξη των κοινοτήτων που πλήττονται από τις ένοπλες συγκρούσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μάχη για την εξάλειψη της φτώχειας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η φτώχεια και η ανέχεια έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις για τα δεδομένα μιας ανεπτυγμένης χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες στερούνται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο.
Η φτώχεια όμως δεν είναι μόνο αριθμοί και ποσοστά. Είναι άνθρωποι και οικογένειες που ζουν ανάμεσά μας, δίπλα μας. Άνθρωποι που πέραν της υλικής στέρησης, βιώνουν το αίσθημα της ντροπής, της αδυναμίας, του φόβου ενάντια στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση.
Η φτώχεια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η αντιμετώπισή της αφορά όλους μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την αρχή της κρίσης, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Στο Δήμο Σαρωνικού δίνουμε τη δική μας μάχη κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, μέσα από τη λειτουργία δομών όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Ιματιοθήκη, ενώ προετοιμάζουμε την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Σημαντική είναι και η ενεργός συμμετοχή μας  ως επικεφαλής της σύμπραξης Αν. Αττικής στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ).

Χάρη στην προσπάθεια αιρετών και εργαζομένων, αλλά και χάρη στο περίσσευμα ανθρωπιάς των εθελοντών μας, καταφέρνουμε να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Συνεχίζουμε με γνώση, με συνέπεια και ευαισθησία. Ελπίδα όλων μας είναι η βοήθεια αυτή, να γίνεται σταδιακά όλο και λιγότερο απαραίτητη. Μέχρι να σταματήσει, όμως, να υπάρχει ανάγκη, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε ανακούφιση σε όσους τη χρειάζονται.» 


Γράφει η Σοφία Διγενή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

20 χρόνια «Κονωνική Στήριξη»

ΝΙΚΟΣ ΒΟΛΑΚΟΣ: Σε αρμονική σχέση ζωής με την μουσική

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΑΡΩΝΙΔΑ